Yksinkertainen ohje kuvien käsittelyyn

Rami T. F. Rekola
Tuorlan observatorio, Turun yliopisto
20/11/2007, päivitetty viimeksi 17/10/2012


Johdanto

Tämä opas on laadittu käyttäen apuna seuraavia oppaita tai kirjoja: Kari Nilssonin Johdatus IRAF:iin: CCD-kuvien redusointi ja fotometria, Heidi Lietzenin ja Sami-Matias Niemen Reducing Spectra with IRAF, Kari Nilssonin, Leo Takalon ja Jukka Piirosen Havaitseva tähtitiede; sekä koko joukko NOT-teleskoopin oppaita ja ohjeita.

Opas ei pyri ohjeistamaan yleisesti minkä tahansa havaintojen käsittelyä millä tahansa teleskoopilla, vaan nimenomaisesti NOT-tiedekoulun puitteissa tehtyjen havaintojen käsittelyä mahdollisimman suoraviivaisesti ja yksinkertaisesti. Opas ei aina perustele, miksi jotakin tehdään tai kerro olisiko sille vaihtoehtoja. Aiheesta enemmän kiinnostuneet voivat tutustua yllämainittuun lähdekirjallisuuteen ja IRAF-ohjelmiston omiin manuaaleihin. IRAF:issa itsessään saa tietoja komennolla help komento, jossa "komento" on jokin IRAF:in oma komento.

Sisällysluettelo

  • Sivu 2: Valmistelevat toimet
  • Sivu 4: Biaskuvien redusointi
  • Sivu 5: Fotometriakuvien redusointi
  • Sivu 5: Flat field -kuvien valmistaminen
  • Sivu 7: Tiedekuvien käsittely


Oppaan merkinnöistä

Ohjeiden lukemisen yksinkertaistamiseksi on kaikki tiedostojen ja kansioiden nimet kirjoitettu kursiivilla, muutoin kuin terminaalissa annettavissa komennoissa. Komennot on kirjoitettu kiinteävälisellä kursiivilla fontilla, jolla on vaaleanharmaa tausta (vaaleanharmaan taustan päättyessä tulee aina suorittaa komento painamalla <ENTER>:iä, vaikka sitä ei erikseen mainitakaan). IRAF:ia käytettäessä iraf-terminaalissa annettavat komennot ovat hieman tummemmalla taustalla eivätkä ne ole kursiivilla. Vastaavasti tietokoneen terminaaliin tuottama teksti on kirjoitettu kiinteävälisellä fontilla ilman vaaleanharmaata taustaa. Näppäimistökomennot on esitetty lihavoituina SUURAAKKOSINA. Yksittäisten näppäimien pitemmät nimet on kirjoitettu <kulmasulkeisiin>, esim. <ENTER> tai <CTRL>. Huomaa erityisesti, että näppäinkomennot <D> (pelkkä d-kirjaimen painallus) ja <SHIFT><D> (iso d eli D) ovat eri asia. Aina käytettäessä näppäimiä <SHIFT>, <ALT>, <CTRL> tai <ALT GR> pidetään kyseinen näppäin pohjassa, kun painetaan sitä seuraavaa näppäintä.

Huomaa, että voit klikata minkä tahansa kuvan oppaassa suuremmaksi.

Sivu: - 1 - - 2 - - 3 - - 4 - - 5 - - 6 - - 7 - - 8 - - 9 - - 10 - - 11 - - 12 - - 13 - - 14 - - 15 - - 16 - - 17 - - 18 -