Yksinkertainen ohje kuvien käsittelyyn IRAF:lla

Rami T. F. Rekola

1. Valmistelevat toimet

IRAF on valmiiksi asennettu tiedekoulussa käytettäville kannettaville tietokoneille. Mikäli oppilas haluaa asentaa IRAF:in myös omaan koneeseensa, kannattaa asennusohjeita selvitellä IRAF:in WWW-sivuilta (iraf.noao.edu), joilta myös eri käyttöjärjestelmien asennuspaketit ovat ladattavissa.

IRAF:ia käytetään terminaalista (jota myös joskus konsoliksi kutsutaan). Vanhemmat IRAF-versiot vaativat tietyn terminaalin (xgterm) täyden toiminnallisuuden takaamiseksi. Uudemmissa tällaista rajoitusta ei ole, joskin kannattaa varautua vaihtamaan terminaalia, mikäli kuitenkin käy niin, että kaikki ei toimi odotetusti.

Tarkista aloittaessasi, että koneeseen on alustettu käyttäjätunnuksellesi IRAF käyttövalmiiksi. Kotihakemistossasi tulisi olla kansio irafkansio, jonka sisällä tulisi olla vähintään tiedosto login.cl. Tarkistuksen voit tehdä terminaalissa komennolla ls -la ~/irafkansio. Mikäli saat vastaukseksi "ls: cannot access irafkansio: No such file or directory", ei kansiota ole vielä luotu. Luo se terminaalissa komennolla mkdir ~/irafkansio. Luo sen sisälle myös työkansio mkdir ~/irafkansio/NOTkuvat. Alusta nyt IRAF käyttöösi, tai tee niin, mikäli vastaus aikaisempaan tarkistukseesi ei ollut yllämainittu virheilmoitus, mutta ei myöskään sisältänyt tämänkaltaista riviä (lopussa siis login.cl):
-rw-rw-r--   1 oppilas oppilas     3084 2012-08-17 16:30 login.cl

Mikäli sinun pitää tehdä IRAF:in alustus, mene irafkansioon cd ~/irafkansio ja anna komento mkiraf. Muuta kansioon nyt ilmestynyttä login.cl-tiedostoa (emacs login.cl) siten, että noin rivillä 21 oleva set editor näyttää tältä:
  set     editor         = emacs
ja rivillä 23 määritetään sivukoko:
  set     pspage         = "A4"
ja vielä rivillä 31 määritetään kuvatyyppi:
  set     imtype         = "fits"
Huomioi, että yksikään näistä riveistä ei ala #-merkillä ja emacs-sanan ympärillä ei ole lainausmerkkejä. Tallenna ja sulje tiedosto (<CTRL><X> <CTRL><C>).

Kopioi nyt teleskoopilla otetut kuvat työkansioosi irafkansio/NOTkuvat. Voit tehdä tämän graafisella työkalulla tai terminaalissa komennolla cp -rp /media/muistitikku/kuvat ~/irafkansio/NOTkuvat, jossa /media/muistitikku/kuvat on massamuistilla (muistitikku, ulkoinen kovalevy, CD- tai DVD-levy, tms.) oleva kansio, jossa kuvat ovat. Tyypillisesti tuo on muotoa /media/USB_DISK/images tai /mnt/ST123456/alfosc-kuvat. Oikea polku on helppo löytää linuxissa käyttämällä tabulaattori-näppäintä (ks. ohjeet Linux-oppaasta).

1.1 IRAF:in normaalit käyttötoimet

IRAF:ia käytettäessä tarvitaan neljä asiaa tietokoneen ruudulle. Yksi on terminaali, jollaisella yllämainitut komennotkin on ajettu. Toinen on toinen terminaali, johon IRAF käynnistetään (tätä kutsutaan jatkossa iraf-terminaaliksi). Kolmas on ohjelma, jolla kuvia katsotaan. Tässä oppaassa käytetään ohjelmaa DS9. Neljäs on tekstieditori, joka tässä oppaassa on Emacs. Emacsin käytöstä on erillinen opas, jossa annetaan täydentäviä ja lisätietoja editorin käytöstä.

Sivu: - 1 - - 2 - - 3 - - 4 - - 5 - - 6 - - 7 - - 8 - - 9 - - 10 - - 11 - - 12 - - 13 - - 14 - - 15 - - 16 - - 17 - - 18 -